tiistai 21. lokakuuta 2014

Ruokavalioni peruspilarit, osa 1.

Ajattelin tehdä muutaman postauksen, joissa teen selkoa siitä, mitä minä oikein syön. Tämä saattaa olla joillekin äärimmäisen tylsää luettavaa, mutta jotkut saattavat saada ideoita. Koska huomasin, että tätä kirjoitettavaa tulisi vaikka kuinka, päätin jakaa tämän aihealueen useampiin juttuihin.

Aamupalat
Aamiaisen sanotaan olevan se päivän tärkein ateria, vaikka tätäkin väitettä osa on kyseenalaistanut. Itselleni se ainakin on ehdottoman välttämätön osa ruokavaliota, ja vaikka kuinka keturallaan on ruokavalioni muuten ollut, aamupala on yleensä pysynyt terveellisenä.


Aamupalalla syön yleensä jotakin seuraavista vaihtoehdoista:
  • Kaurapuuroa pakastemarjoilla. Keitän puuron mikrossa veteen Elovenan kaurahiutaleita ja kauraleseitä -sekoituksesta ja valmiin puuron sekaan heitän marjat (yleensä puolukkaa ja mustikkaa) suoraan pakkasesta. Koska pelkkä puuro pitää vähän huonosti nälkää, syön kaverina yleensä kananmunan ja pähkinöitä, joskus myös juon maitoa. Pyrin siihen, että jotain rasvaa ja proteiinia on kaurahiutaleiden lisäksi.
  • Smoothie. Tätä meillä syödään paljon. Smoothie on näppärä tehdä samalla kahdelle. Perus-smoothieen tulee maitorahkaa, sokeroimatonta soijajuomaa, banaania, pakastemarjoja, pähkinöitä ja vettä. Välillä lisään joitakin muitakin hedelmiä, välillä tuoreita, välillä esim. pakastemangoa tai purkkiananasta. Uutuutena olen alkanut silloin tällöin lisätä  sekaan chia-siemeniä ja/tai kaakaonibsejä. Myös kaurahiutaleita heitän sekaan silloin tällöin. Nykyisin teemme suurimman osan smoothieista pääosin puolukasta. Ajatus oli minusta aluksi outo, mutta kun saimme avomiehen vanhemmilta viime vuonna isot kasat puolukkaa, johonkin sitä täytyi alkaa lykätä. Ja ah! Puolukkasmoothie onkin ihan parasta! Banaani tuo sen verran makeutta, ettei puolukoiden happamuudesta ole tietoakaan.

  • Leipää. Leipänä meillä käytetään Oululaisen Jäkiuunipaloja. Ennen söin Vaasan Ruispaloja, mutta nykyään syön niitä lähinnä herkuttelumielessä. :) Leivän päälle laitan juustoa ja/tai jotakin leikkelettä sekä kasviksia. Yleensä aamulla keitän leivän päälle kananmunan.
  • Jogurttia ja marjoja. Jos haluan aamupalan, jota ei erityisemmin tarvitse laittaa, syön jogurttia. En syö oikeastaan koskaan maustettua jogurttia niiden sokeripitoisuuden vuoksi. Syön rasvatonta luonnonjogurttia. Mausteena toimivat pakkasesta sulatetut marjat. Sekaan heitän murusteltuja pähkinöitä. Joskus syön lisänä vielä leipää.
Välipalat ja iltapala
Väli- ja iltapaloissa minulla on paljon yhteneväisyyttä noiden aamupalojen kanssa, joten laitan tähän perään niistä. Nuo kaikki yllä mainitut toimivat myös väli- ja iltapaloina, joskaan välipalalla en yleensä syö aivan niin paljoa. Smoothie toimii iltapalana erityisesti treenien/lenkin jälkeen. Alla olevia yleensä yhdistelen vähän sen mukaan, paljonko energiaa juuri sillä hetkellä tarvitsee. Riippuu siis siitä, millainen edellinen ateria on alla ja kauanko on aikaa seuraavaan sekä tietysti päivän liikunnoista.
  • Hedelmät. Välipalaksi syön usein erilaisia hedelmiä: omeinoita, viinirypäleitä, satsumia tms. Yleensä ne kaipaavat kaverikseen jotain muutakin.
  • Pähkinät. Syön erilaisia pähkinöitä ja manteleita vähän joka käänteessä. Niistä saa hyviä rasvoja ja menevät vähän kaiken kanssa. Eniten syön saksanpähkinöitä ja manteleita. Eväänä minulla on välillä pähkinöitä ja rusinoita. Niitä voi syödä missä vain ja kulkevat pilaantumatta mukana.
  • Viili ja banaani. Tämä on uusi yhdistelmä, jonka olen keksinyt evääksi nyt sokerilakon aikana. Kaupasta kun on vaikeaa löytää valkoista sokeria sisältämätöntä välipalaa (patukat, jogurtit ym. sisältävät lähes aina sokeria), joten olen ostanut 1% rasvaa sisältävän viilipurkin ja banaanin. Banaanin saa lusikalla kauhottua viilin sekaan ja välipala on valmis. Tätä olen kiskonut, bussissa, junassa, työpaikalla ja yliopistolla.
  • Ryvita. Oi, Ryvita-näkkileivät! Nämä ovat herkkua! Välipalaksi tai esimerkiksi aamiaisella jogurtin lisukkeeksi syön välillä näkkileipää. Ryvitan Sesame Rye -näkkäriä pitää aina löytyä varastoista. Se on ihan älyttömän hyvää! Avomieskin ihastui ensimmäisellä maistiaisella. Huolestuin jossakin vaiheessa, että onko siinä suolaa ihan kamalasti, kun maistuu melko suolaiselta. Mutta ei, suolaa on vähemmän kuin esim. Reissumies-leivässä. Tarkistettu juttu! Päälle laitan yleisimmin juustoa, kurkkua ja paprikaa, mutta esimerkiksi salaatin kaverina syön joskus pelkästään Floralla levitettynä.

    Tässäpä näitä. Tulevaisuudessa esittelen vähän sitä, mitä syön lounaaksi ja päivälliseksi eli niillä isoilla aterioilla. Lisäksi teen varmaan vielä erillistä listaa tuotteista ja ruoka-aineista, joita käytän (lähes) päivittäin.

1 kommentti:

  1. Hyvältä näyttää! :)
    Pitääpä itsekin ostaa viiliä joku päivä.
    Mulla ei ollut tullut mieleenkään ostaa puolukoita ennen kunnes sisko toi keväällä mulle pakastimestaan omiian ja sen jälkeen oonkin lähes joka kerta laittanut smoohtiehen niitä. :)

    VastaaPoista