maanantai 27. lokakuuta 2014

Ruokavalioni peruspilarit osa 2.

Päätin kirjoitella vähän niistä ruoista, joista päivittäinen ruokailuni koostuu. Ensimmäisessä osassa käsittelin aamiaisia, välipaloja ja iltapaloja. Tällä kertaa ajattelin listata muutamia tyypillisiä aterioita, joita syön lounaaksi tai päivälliseksi. Pyrin siis tekemään selkoa vain niistä ruoka-aineista tai ateriakokonaisuuksista, jotka ovat yleisiä ruokavaliossani.

Lounaat ja päivälliset
  • Munakas. Varsinkin kun teen usein aamupäivisin ruokaa vain itselleni, on munakas kätevä ruoka. Sen tekeminen ei ole kovin vaivalloista, ja se on hyvää ja terveellistä. Teen munakkaan yleensä kahdesta kokonaisesta munasta. Minä syön aina koko munan, en pelkkää valkuaista. Joo, rasvaa ja kolesterolia on, mutta niin on myös vitamiineja. Kolesteroleissa kun ei ole koskaan ollut mitään vikaa, niin tällä mennään. Lisään munakkaaseen usein pakastepinaattia. Siitä saa tärkeitä ravintoaineita, eikä se pinaatti maistu kauheasti munakkaan seasta. Loppu munakkaasta riippuukin sitten jääkaapin sisällöstä: joskus jotain juustoa tai lihaa, useimmiten tomaattia ja paprikaa. Joku kun kertoisi vielä, miten tehdä kaunista munakasta...
  • Kanaa. Kanaa meillä syödään vähän joka muodossa ja se on ehdottomasti yleisin ruoan proteiinipitoinen ainesosa. Johtuu siis tietysti kanan vähäisestä rasvasta ja lisäksi halvasta hinnasta esim. nautaan nähden. Possua syön tosi, tosi harvoin. Kanaa syön yleensä rintafileen ja fileesuikaleiden muodossa. Filee menee ihan sellaisenaan kasvisten kanssa, suikaleita laitan salaattiin tai kastikkeisiin. Ostan aina marinoimatonta lihaa. Rintafileille teen itse öljypohjaisen marinadin tai hieron mausteita pintaan. Suikaleisiin heittelen mausteita sekaan fiiliksen mukaan.
    Suikaleet paistumassa keittiöremontin aikana

    Perussafkaa: Kanaa ja kasviksia
  • Wokit. Teen aika usein wokkia. Siinä sotkeutuu paljon ruoanlaittovälineitä, mutta muuten se on helppoa ruokaa, koska käytän pakastekasviksia. Lemppareita ovat Rainbown Itämaiset wok-vihannekset. Liha vaihtelee broilerin ja naudan suikaleiden välillä. Lisäksi keittelemme täysjyvänuudeleita. Joskus jätän kyllä nuudelit syömättä, jos en ole liikkunut paljoa ja hiilihydraatteja ei tarvita. Yleensä teen wokeista melko tulisia.
    Tässä wokissa on nautaa.
  • Tortillat. Tämä on vähän sellainen murheenkryyniruoka. Tortillat kun ovat ihan sairaan hyviä ja vielä melko helppoja tehdäkin! Mutta se vehnälätty! Kaloreita yhdessä tortillalätyssä on ihan hirmuisesti eikä se vehnäkään hyvää tee. Täysjyvälätyt eivät ole oikein innostaneet, mutta ehkä voisin vielä antaa niille mahdollisuuden. Toinen kokeilemisen arvoinen juttu on varmasti salaattiin kääriminen. Tortilloihin laitamme yleensä broileria tai naudan jauhelihaa. Molemmat ovat hyviä. Sen lisäksi paljon kasviksia, ja jos kaapista sattuu löytymään tuoretta korianteria, on ateria kruunattu. :)
  • Salaatit. Salaattia meillä syödään myös usein. Se on sellainen ruoka, joka on myös aika iisiä laittaa vain itselleen, joten aika usein syön salaattia lounaaksi. Avopuolisokin tykkää salaateista kyllä paljon. Yleisin lisuke tähänkin on kana, mutta joskus herkuttelen juustoilla, kuten mozzarellalla tai vuohenjuustolla. Perussalaatti on yleensä aina sama: salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa ja avokadoa. Lisäilen välillä jotain siemeniä tai raejuustoa. Kastikkeita en oikeastaan käytä, mutta välillä, esim. mozzarellan kanssa pesto on namia!
  • Keitot. Olen viime aikoina ollut aika laiska tekemään keittoja, mutta nämä ovat tosi hyviä eväsruokia töihin, kun kaikki aterian ainekset ovat valmiina (ei tarvitse keitellä erikseen perunoita tms.). Usein teen keitotkin pakastevihanneksista. Kanakeitto on tainnut olla yleisin keitto. Sen maustan yleensä aasialaisittain: paljon valkosipulia, chiliä ja inkivääriä. Myös kasvissosekeittoa olen tehnyt jonkin verran. Sen teen ihan oikeista kasviksista.
    Itämaista kanakeittoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti